Wat is de beste Safety Razor?

Scheren maakt onderdeel uit van hoe we die mooie kop verzorgen, en nog belangrijker, het is een onderdeel van de verzorging van de man eronder. Het is een heilig moment – een aantal mannelijke minuten op de dag, waarin we ons kunnen verwennen en zeggen “Wauw!’ Ik zie er geweldig uit vandaag!”

Dus is het logisch dat je jezelf niet wilt scheren met een oud scheermesje. Nee, jouw gezicht verdient beter. Iets… traditionelers. Een safety razor is daarvoor de perfecte oplossing. Echter, het vinden van het beste safety razor kan een uitdaging zijn. Dus hebben we het zware werk voor je gedaan. Hier is een behoorlijke lijst met een aantal van de beste exemplaren in de markt.

PlaatjeNaamExtra InfoPrijsBeoordeling
Edwin JaggerEdwin Jagger klassiek scheermes lijnen/chroomVerchroomd metaal4
blauwebaard1Bluebeards Revenge 'Scimitar' klassiek scheermesVerchroomd metaal€€€5
Edwin-Jagger-Laser-3D-Diamond-chroomEdwin Jagger klassiek scheermes Laser 3D Diamond chroomVerchroomd metaal€€€€4.5
Merkur-Futur-chroomMerkur Futur klassiek scheermes chroomChroom!4.5
Muhle-KLassiek-ChrooomMerkur klassiek scheermes met tandkam 25CChroom, zware baardgroei4
Timor-Klassiek-ScheermesTIMOR klassiek scheermes zwartchroom 80mm handvatUniek ontwerp, Zwart verchroomd metaal4

patent-safety-razor

Klik voor het Patent!

De Safety razor zijn in 1880 uitgevonden door een tweetal mannen afkomstig uit Brooklyn, New York, genaamd Fredrik en Otto Kampfe. Hun patent vermeldde een Single Edge (SE) blad dat via een rechte hoek aan de houder was bevestigd, bedekt met een beschermende kam (vandaar de ‘veiligheid).

Iets later, in 1901, vroeg een vent met de geweldige naam King Camp Gillette, patent aan op een ontwerp inclusief een Double Edge (DE) wegwerp scheermesje. Dit ontwerp won veel populariteit vanaf het moment dat het door het Amerikaanse leger tijdens WWI als standaard scheermes werd gekozen.

Tegenwoordig gaan de safety razor gepaard met een uitstraling van antieke luxe. Je komt ze in beide ontwerpen tegen: Single en Double Edge. (een kleine aantekening: echt, zelfs sommige populaire scheermessen die iedereen kent (bijv. Mach5) zijn technisch gezien safety razor. Maar wanneer de meeste mensen de term gebruiken, hebben ze het meestal over de ouderwetse, mannelijke ontwerpen uit deze lijst).

De voordelen van een Safety razor

Naast het feit dat ze tof zijn, zijn er ook allerlei voordelen te noemen bij het gebruiken van een safety razor.

Je krijgt een veel, veel nauwkeuriger scheerresultaat. Echt, het enige dat jou een nog nauwkeuriger scheerresultaat geeft is het open scheermes. Natuurlijk is het leren scheren met een open scheermes super, super moeilijk en kan het best lastig zijn om iemand te vinden om op te oefenen. safety razor zijn een gemakkelijke manier om een nagenoeg-barbershop-kwaliteit te behalen zonder iemands leven te riskeren.

Het is goedkoper. Een safety razor kan een vrij heftige eerste aankoopinvestering zijn. Voor een goeie betaal je al gauw €30 – €90, en soms zelfs €100 – €200 voor een luxe exemplaar. Daarentegen zul je op langere termijn minder kwijt zijn aan vervangende scheermesjes. Echt, veel minder. Niet alleen zijn de de scheermesjes goedkoper dan de gewone mesjes, maar omdat de scheerbeurten zo nauwkeurig zijn, hoef je je waarschijnlijk ook minder vaak te scheren.

Had ik al gezegd dat ze tof zijn? Eerlijk waar, wanneer iemand jouw badkamer inloopt en op jouw scheerhouder een chromen scheermes en scheerborstel ziet staan, word je dan aan gezien voor een watje? 😉

De Verschillende Modellen

Klassieke scheermessen met schroefsluiting

scheermesjes-onderdelenDeze Safety Razors (oftewel scheermessen) bestaan uit drietal stukken: het genoemde handvat, het deel waarin het scheermesje wordt gelegd en het afdekplaatje. Het totaal wordt met een bout aan elkaar bevestigd. Door eenvoudig de kop los te keren, kan het beschermingsplaatje al weggehaald worden. Het mesje kan er dan worden ingelegd, waarna het beschermingsplaatje weer wordt vastgeschroefd. 

Klassieke scheermessen met vlindersluiting

vlindersluitingEr zijn ook natuurlijk de klassieke scheermessen voor dubbelzijdige scheermesjes. Met echte ‘vlindersluiting’ om het mesje in te leggen: door het handel te draaien, opent de scheerkop zich als een vlinder, en kan het scheermesje makkelijk worden verwisseld. Het scheermes wordt daarom ook wel vlindermes genoeemd.

Systeem Scheermessen

parker-systeemmessenScheren met een klassiek scheermes kost wat meer tijd en aandacht dan scheren met een modern scheermes van bijvoorbeeld Gillette of Wilkinson. We zijn tegenwoordig snel onderweg, hebben een druk leven, dan kan beter een systeemmes worden gebruikt.

Maar er zijn ook verschillende scheermessen met systeem messen erop.Zoals een Parker voor het Gillette scheermes Mach 3. Een systeemscheermes heeft een scheerkop met daarin een of meerdere scheermesjes. Soms, zit er ook nog eens een Aloe Vera strip op. Het handige van die stroken is, dat ze verkleuren als ze bijna op zijn. Dan moet het vervangen worden.

Het zeer grote nadeel is, dat de scheermesjes van Gillette echt duur zijn, maar wel in de hele wereld verkrijgbaar.

Hoe vind ik het Beste Safety Razor voor mij?

safety razorAls je gaat winkelen voor een safety razor, dan zijn er een aantal factoren overwegen waard.

Het aantal onderdelen

Een safety razor bestaan uit drie onderdelen: de houder, een basisplaat en de kop of (cap). De houder is, nou ja, de houder. Het scheermesje zit tussen de kop en de basisplaat. Bij sommige safety razor kunnen alle drie de delen uit elkaar worden gehaald; bij sommige kan alleen de kop losgekoppeld worden; andere zijn een geheel, inclusief een turn-to-open knop. Dit onderdeel van het ontwerp heeft weinig effect op de prestatie van het scheermes. Het is meer van invloed op de hoeveel tijd die je wilt spenderen aan het wisselen van de mesjes.

Gewicht

Het gewicht van een scheermes doet niet direct af aan de prestatie, maar het heeft wel invloed op jouw mate van comfort en je scheerbekwaamheid. Over het algemeen wil je het scheermes niet over je huid heen trekken. Liever wil je het gewicht van het scheermes het meeste werk laten doen. Dit kan gemakkelijker met een zwaarder scheermes, maar dan moet je wel wat op controle inleveren. Uiteindelijk gaat het hierbij om persoonlijke voorkeur.

Kop vorm

Er zijn twee basissoorten – plat en hellend – en ze zijn eigenlijk precies zoals de omschrijving. Hellende koppen geven meestal een meer zeisachtige beweging, wat zich vertaalt in een veel agressievere scheerbeurt. Dit is goed voor dikke baarden types, maar niet aan te bevelen voor beginners.

Kam (of Hark) vorm

Het ‘veiligheids’ gedeelte van de kop wordt omschreven als de kam en is verkrijgbaar in twee vormen: gesloten kam en open kam. De gesloten kam vorm geeft je over het algemeen een milder scheerresultaat, terwijl de koppen met open kam je een meer agressievere scheerbeurt geven.

Als je niet zo’n gekke houthakkersbaard hebt en van een glad scheerresultaat houdt, ga dan op zoek naar een kop met gesloten kam. Ben je een echte mannelijke man met een onhandelbare baard, dan wil je misschien gaan voor een open kam. Hierbij moet worden opgemerkt dat sommige scheermessen beide vormen bevatten (een aan elke kant).