Ik scheer me nog steeds ouderwets. Het duurt wat langer, maar het levert toch een gladder resultaat op. Daar wil mijn vrouw ook wel even op wachten!
Ja, ik heb nog wel een scheerapparaat, maar ik gebruik het bijna nooit meer. Ik geniet er echt van om rustig aan de gang te zijn met scheerkwast, zeep en scheermes. Een fijn begin van een drukke werkdag. In het begin was het wat wennen en kon de aluin niet aangesleept worden als ik me weer eens gesneden had.
Maar ondertussen ben ik er heel vaardig in geworden, al zeg ik het zelf. Mijn kinderen vinden het trouwens ook prachtig: nu scheer ik me net zoals beide opa’s!
Scheerzeep van de Vergulde Hand
Ik gebruik al jaren scheerzeep van de Vergulde Hand. Dit vind ik de lekkerste zeep die er is. Er komt snel veel schuim en daardoor glijdt het scheermes gemakkelijk over mijn huid. Ik gebruik een scheerkwast (ook van de Vergulde Hand) om in te zepen.
Hierdoor gaan de baardharen goed overeind staan zodat ik me goed glad kan scheren, gladder dan met een scheerapparaat. Ik gebruik zowel de zeep in staafvorm als de zeep in het scheerkuipje. Het kuipje is makkelijk om mee op reis te nemen.
Omdat ik een gevoelige huid heb, heb ik toen ik overging op traditioneel scheren diverse zepen en schuimen uitgeprobeerd. Ik ben uiteindelijk bij de Vergulde Hand scheerzeep uitgekomen, en dit bevalt nog steeds heel goed. Je merkt echt dat dit een kwaliteitsproduct is.
Wat ik ook zo handig vindt aan klassiek scheren is dat je geen elektriciteit nodig hebt, makkelijk omdat ik vaak op reis ben in ontwikkelingslanden. En toch scheer je je in luxe met de mooie zeep en andere artikelen van de Vergulde Hand.
Ouderwets Scheren

Ondertussen ben ik helemaal in de sfeer van het klassieke scheren geraakt en heb een mooie scheerkwast aangeschaft en een speciaal scheermes.
Veel vrienden van me scheren zich nu ook klassiek – het is echt helemaal in! Ik vind het een leuk idee dat ik me nu net zo scheer als mijn opa en zijn voorvaderen.
Ik heb er ook wat meer over de geschiedenis ervan opgezocht.
De zeep van de Vergulde Hand bestaat namelijk al zo’n 460 jaar. Het begon allemaal in 1554 in een “zeepziederij” in Amsterdam. En nu is de Vergulde Hand het oudste “merk” van Nederland. Om het helemaal “klassiek” te houden heb ik ook nu ook diverse “oude” scheermessen, waaronder een open scheermes en een klassiek krabbertje (ook wel veiligheidsscheermes genoemd).
De eerste versie van dit krabbertje werd in 1901 ontworpen door een meneer met een bekende naam: Gillette. Ik blijf me in ieder geval klassiek scheren de komende jaren, geholpen door oude en alom bekende merken zoals de Vergulde Hand, en Gillette.
Wat is het leven toch geweldig!