De Beste Open Scheermes Merken

De Beste Open Scheermes Merken

Sweeney Todd
mijn eerste open scheermes

Het vinden van een goed open scheermes kan een behoorlijke opgave zijn, vooral als je geen enkele ervaring hebt met nat scheren.

Als je al wat langer onderweg bent op het pad van nat scheren, zoals ik, ben je waarschijnlijk ooit eens begonnen met een van die afgrijselijke Gillette-gevallen die in grote getallen geproduceerd worden.

Vervolgens heb je vermoedelijk ontdekt hoe geweldig een veiligheidsscheermes ofwel een krabber aanvoelt en ben je zo snel als mogelijk overgestapt.

Ik denk dat we het allemaal kunnen beamen: nat scheren is eng. De eerste keer dat ik een open scheermes gebruikte, voelde het meer alsof ik een wapen in m’n handen had dan een dagelijks verzorgingsproduct. Serieus, ik kan geen open scheermes oppakken zonder dat er gedachten over Sweeney Todd door m’n hoofd schieten. Toch geeft een open scheermes je ook wel een heel bijzonder gevoel: ik voel me soms net een of andere stoere houthakker.

Inmiddels heb ik al aardig wat ervaring opgedaan met open scheermessen en die wil ik graag met jullie delen. Vandaag gaat het over de verschillende mogelijkheden voor open scheermessen, zodat je weet waar je moet beginnen als je er eentje gaat kopen.

Inhoud

Het uitzoeken van een open scheermes

Het overstappen van je oude scheerroutine naar een open scheermes is behoorlijk ingrijpend, dat weten we. En natuurlijk vertellen we je over de mogelijke opties, maar eerst willen we praten over hoe je je optimale open scheermes uitzoekt.

Open scheermessen zijn echt significant anders dan cartridge scheermessen en klassieke tweezijdige scheermesjes. Ze hebben een aantal interessante voordelen en kunnen lang meegaan, als je er tenminste goed mee omgaat. Bovendien zijn ze ook nog eens milieuvriendelijk, en dat is een kwalificatie waar je als gebruiker trots op mag zijn.

Kwaliteit

Bij je zoektocht naar je nieuwe open scheermessen adviseren we je goed op de kwaliteit te letten. Stap vooral eens binnen in een echte scheerwinkel en laat je informeren over het volledige aanbod. Zo kun je zien én voelen wat het verschil is tussen het ene scheermes en het andere. En natuurlijk kun je ook gewoon om advies vragen. Maak je geen zorgen over hoe het overkomt of over domme vragen. Geloof me, deze mensen lopen al een poosje mee: ze hebben jouw vraag vast al meer dan eens gehoord.

Prijs

Probeer vooral om niet meteen je bankrekening te plunderen als je je nieuwe open scheermes koopt. Geloof me, je wilt niet meteen een kapitaal neertellen voor iets waarvan je nog niet weet of je het voor de lange termijn wilt gebruiken. Misschien wil je na een poosje toch net iets anders en dan is het zonde als je net een fortuin hebt uitgegeven, toch?

Staalsoort

Zorg ervoor dat je open scheermes van het juiste staal is gemaakt. Je kunt kiezen tussen zacht, medium en hard staal en elke soort heeft zijn eigen voordelen. Een open scheermes van een harde staalsoort blijft bijvoorbeeld lang scherp, maar een zachtere staalsoort is juist weer makkelijker te slijpen. Weer een goede reden om naar een scheerwinkel te gaan en met een van de experts daar te praten over wat voor jou de beste keus is.

Balans

Balans is ook belangrijk om op te letten als je een open scheermes koopt. Het gewicht van het scheermes moet gelijk zijn verdeeld tussen het lemmet en het handvat. Geloof me, een goede balans maakt een groot verschil in scheerervaring.

Slijpvorm

En tenslotte: let op hoe het scheermes is geslepen, hol of spits. Een hol geslepen scheermes geeft je genoeg weerstand en dat voel je met elke haal. Dit scheermes is ook favoriet bij barbiers. Spits geslepen scheermessen zijn ideaal voor mannen met een zwaardere baardgroei en zijn bovendien ook meer geschikt voor ervaren scheerders. Ze zijn wat lastiger te slijpen; houd daar dus rekening mee.

Voorbehoud op deze lijst

De onderstaande merken is zeker niet alles, en ik moet erbij zeggen dat ik ook niet alles kan testen, want daarvoor is het een TE dure hobby. Er zijn vele zeer goede merken beschikbaar, en de selectie die hieronder staat vermeld, zijn daadwerkelijk messen die ik zelf getest heb in de afgelopen 3 jaar nu. Mis ik een geweldig merk, en verdiend het op deze lijst te staan, laat het mij dan zo snel mogelijk weten in de reacties onderaan het bericht.

De Beste Open Scheermessen Merken

Dovo – Meisterwerke in Stahl

De Beste Open Scheermes Merken 1
Dovo Solingen

Je herkent een Dovo open scheermes vanaf een hele grote afstand. Ze hebben echt een unieke stijl, en dat merk je aan alles.

En dat is ook de reden waarom ik/wij dat zo prettig vinden. Moderne scheermessen, die niet bang zijn om ook over de grens te gaan ermee.

Versies met Parelmoer en in het blauw zijn al eens voorbijgekomen, bladgoud versies, Afrikaans zwarthout, en meer van dit soort “moois”.

De Beste Open Scheermes Merken 2

Prijs: Er zeer veel verschillende modellen beschikbaar (catalogus), en ook in diverse varianten. In Nederland zijn deze open scheermessen alleen verkrijgbaar in het hogere segment, en dan moet je al gauw rekenen op bedragen tussen de 100 en de 200 euro.

Wil je de goedkopere modellen, dan moet je al gauw op uitverkoop websites zoeken als ebay, marktplaats of speurders.

Ik heb ze nog niet kunnen vinden.

De shave. De verhouding tussen prijs-kwaliteit zit het hier wel snor. Een bijzondere en scherpe cut die wordt gemaakt, en is zeer licht te hanteren. Sommige modellen zijn misnaar mijn mening te licht.

De enige reden waarom ik dit mes niet zou willen houden, is dat de houder van het mes niet echt ergonomisch is. Het is iets minder comfortabel als andere merken.

Uniek: Dit is 1 van de weinige open messen, waar je nog het mesje kunt verwisselen met nieuwe. Dit is natuurlijk geweldig voor beginners, omdat je niet elke keer dat mes hoeft te slijpen.

En natuurlijk betekent dit, dat het meest leuke eigenlijk aan klassiek scheren is, en dat mis je dan. Toch zijn dit echt geweldige messen, goede prijs/kwaliteit verhouding, en hieronder een aantal top modellen die beschikbaar zijn.

De Beste Open Scheermes Merken 4

DOVO Master’s

Pure vakmanschap. Schitterend stijlvol open scheermes met een Afrikaans Zwarthouten heft. Vlijmscherp scheerblad van hoogwaardig carbonstaal. Zowel het scheerblad als de rug bevatten een mooie ets. Het scheermes is hol geslepen.

De Beste Open Scheermes Merken 5

DOVO Cellidur 5/8

Dit open scheermes is zowel geschikt voor de beginnende als ervaren scheerder. Uitstekende kwaliteit. Scherp geprijsd. De open scheermessen zijn door de fabrikant vlijmscherp geslepen en gegarandeerd scheerklaar.

De Beste Open Scheermes Merken 6

DOVO open scheermes Micarta

Stijlvol open scheermes met een robuust heft van Micarta. Vlijmscherp scheerblad van hoogwaardig RVS. Het Micarta heft zorgt voor meer grip tijdens het scheren.

Thiers-Issard Open scheermessen

De Beste Open Scheermes Merken 7

Ok, en dan wordt het nu erg interessant. Dit kun je wel de ´bad ass´ razor noemen op dit moment.

Natuurlijk gooi je met geld hiermee, maar dit is wel de zwaarste kwaliteit die je maar kunt kopen. Dit is de Mercedes voor jouw gezicht, en het is een totaal andere beleving.

Prijs. Natuurlijk zijn deze messen duur. Dit is een kunststuk met staal, en daar betaal je dan ook fors voor, zo rond de 200-300 Euro. Er is een goedkoop instap model van hun, maar dan kun je beter een ander merk nemen. De topmodellen zijn het beste aan te raden.

De shave: De staal is in absolute perfectie gemaakt, en er is gewoon niks beters voor een scheer beurt met een Thiers-Issard open scheermes. Geweldige ‘cut’, en tot de absolute perfectie is de balans in de hand. Ik kan ook goed begrijpen dat veel ‘barber shops’ hiermee hun klanten scheren, want het maakt het werk een stuk makkelijker.

Timor Open Scheermes

TIMOR open scheermes carbonstaal 6/8"
TIMOR open scheermes carbonstaal 6/8″

Na alle geweld van hierboven, is er ook een ander geluid in de wereld van open scheermessen.

Timor is 1 van de sterke merken van het familiebedrijf merken van eehet merk van Giesen & Forsthoff uit Solingen. Zij staan bekend om het innovatieve TIMOR klassieke double edge scheermessen en de open scheermessen.

Prijs: Tja, voor minder dan €100 heb je al een eenvoudig en voordelig open scheermes.  Maar er zijn ook duurdere modellen beschikbaar, die afgehandeld zijn met hout, i.p.v het iets goedkoop aanvoelende plastic bij het goedkopere model. Het goedkopere model is zeer geschikt voor de beginnende scheerder. Het scheerblad (carbonstaal) is 1/2 hol geslepen, waardoor dit scheermes geschikt is voor de beginnende scheerder.

De shave: Ik heb dit model getest, en ik kan je zeggen dan het eindresultaat toch erg goed is. Hoewel het goedkoop aanvoelt, is het ‘mes’ toch echt kwaliteit wat je op je gezicht legt. Oh, en als je praat over scherp, dan zijn dit zeer scherpe messen. Hier komt toch de jarenlange ervaring uit Solingen hoog, wat toch DE stad van staal tegenwoordig 🙂

Hen & Rooster

Ik ben zelf geen kapper, maar als ik merkte dat mijn lokale kapper dit merk had, vroeg ik hem ernaar wat voor een merk dat was.

Hij hield gewoon niet op met het loven van dat scheermes, waardoor we niet echt tot mijn scheerbeurt kwamen, maar dat is een ander verhaal. Ze zijn verkrijgbaar in Nederland, maar het is wel een gezoek op het internet hiernaar, maar misschien dat echte specialisten/speciaalzaken een adresje hebben.

Prijs: Omdat dit zeer gewilde modellen, kunnen de prijzen  nogal uit elkaar liggen. Met een beetje geluk voor zo’n 150-250 euro heb je al een model.

De shave: Mijn kapper zei tegen me, dat het grootste voordeel van deze straight razors is het gewicht. Een oude maar vertrouwde cut, maar niet meer of minder.

De stijl: Noem het maar de oude krijger van de open scheermes. En dat straalt hij dan ook uit, want het ziet er een beetje verouderd uit. Het schijnt dat ze het model nooit hebben aangepast sinds 1845, en dat is op de 1 of andere manier wel uber cool. Modern? Nee, niet echt, maar wel een zeer betrouwbaar open scheermes volgens mijn kapper.

Geschreven door
Frank