Hoe scheer je met een open scheermes
Hoe scheer je met een open scheermes?
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Open ScheermesHoe scheer je met een open scheermes? Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar dat is het niet. Scheren met een echt scheermes is retrospectief, leuk, en het is ook verfrissend.

Het is een geheel andere manier om de dag te beginnen. Het is ook een geheel andere manier van scheren. Ik zal in het kort hieronder uitleggen wat zoal enkele tips en trucs zijn voor het scheren met het ‘open scheermes’.

Het Gezicht schoonmaken

Iedere dag begint de wereld geheel opnieuw te leven. Volg dit systeem en je zult zien dat je op den duur vrolijker wordt en je beter in jouw vel gaat voelen. Begin die nieuwe dag niet met een sleur, maar met zorg er voor dat je fris en vrolijk start.

Dat begint met het wassen van het gezicht met zeep en lauw warm water. Zo word je en wakker en wordt het gezicht schoon. Een derde voordeel is dat de baardharen zachter worden. Zeep nu het gezicht lekker in met scheerzeep, neem het scheermes, klap het open en ga met de groeirichting van de haren mee. Maak regelmatig het mes even schoon.

‘Werk langzaam zodat er geen wondjes ontstaan.’

Is dit gebeurt, was dan het gezicht even met wat lauw warm water om de scheerzeep resten te verwijderen. Droog het gezicht af. Nu kun je een lekkere aftershave gebruiken of een ander product om het gezicht even extra op te frissen. Zo, laat die nieuwe dag maar komen. Ik ben er helemaal klaar voor.

Het Juiste Scheermateriaal

klassiek-scheermesOm ervoor te zorgen dat je het beste resultaat krijgt, zul je wel aandacht moeten besteden aan het materiaal, want daar draait het natuurlijk om. Koop niet de meest goedkope scheerkwast, maar zorg er voor dat het van echte haren gemaakt is. Daardoor voelt het niet aan alsof je met een borstel over het gezicht gaat. In tegendeel het is lekker zacht.

Koop ook niet de goedkoopste scheerzeep of scheergel. Uiteindelijk gaat zoiets best lang mee, dus wees precies hiermee. Kies een scheer(zeep)stick, of een lekkere scheerzeep, een gel of scheerschuim. Dit is iets persoonlijks, en ik denk dat ik bij dit artikel niet in kan adviseren.

Dan is er natuurlijk nog het mes. Een goed mes kost net iets meer, want het is wel duur, maar het gaat echt jaren mee.

Koop ook een slijpsteen, en een riem om het mes te wetten, zo blijft het scherp. Gebruik je daarvoor een steen of een messenslijper, dan ontstaan er kleine kartelrandjes die uiteindelijk voor wondjes zullen zorgen, doe dat dus maar niet.

Scheer Procedure in het Kort

Het scheren zelf is een soort van dagelijks ritueel.

  1. Was het gezicht.
  2. Breng de scheerzeep aan.
  3. Start met scheren.
  4. Sommigen scheren eerst in de groeirichting en dan nog eens er tegen in. Dat is eveneens iets persoonlijks. Dat moet je gewoon uitproberen. Het resultaat is dat het gezicht gladder aanvoelt, maar niet iedereen het kan verdragen, want er zijn veel verschillende soorten huidtypes.
  5. Was de zeepresten van het gezicht. Droog het gezicht even af.
  6. Gebruik wel of geen aftershave. Mocht je geen aftershave kunnen verdragen omdat er alcohol in zit, dan zijn er heel wat andere producten te koop, zoals een heerlijke crème of een balsem. Mocht zelfs dat teveel zijn, dan zijn er nog twee mogelijkheden. Je kunt het gezicht nog even nawassen met koud water zodat de poriën zich sluiten of je kunt gezichtslotion gebruiken. Kijk wel even of die zonder alcohol is.
  7. Mochten er kleine wondjes ontstaan, gebruik dan een aluinstift. Daardoor sluit de wond zich snel. Natuurlijk werkt een deel van een vloeitje ook.

Open Scheermes – Een Echt Retro Gevoel

Beleef hoe lekker het is om de dag te starten met een eigen scheerritueel. Een open scheermes gebruiken betekent letterlijk tijd voor jezelf nemen. Jezelf iets extra’s gunnen. Zo begint die nieuwe dag niet alleen maar glad geschoren, maar met een heerlijk gevoel van frisheid.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Reader Interactions

Matthijs

Matthijs

Mijn naam is Matthijs de Haas, en grote liefhebber van klassiek scheren, maar op zijn tijd elektrisch scheren als er geen tijd is. Mooi scheren is een antieke kunst, en het is zelfs een ambacht wat je kunt leren. Ik had een hele grote baard, maar tegenwoordig heb ik weer een bijna gladde en kale huid. Naja, ziet er ook goed uit toch?

Tijd voor een Cadeau?

Facebook