vader-zoon-spiegel
5 Dingen Die Je Vader Niet Vertelde Over Scheren (Maar Wel Had Moeten Doen)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Serieus, het was zo’n normaal gebeuren dat wanneer het onze tijd was om het scheermes écht te gebruiken, de meesten van ons dachten dat we het ook konden.

De realiteit is echter dat veel van ons in die jaren moeite hebben gehad met scheren, omdat er belangrijke tips en tricks waren die we nooit van onze vaders hebben geleerd. Maar maak je geen zorgen kerel, we hebben een lijst samengesteld van dingen die we hadden moeten leren van onze vaders, maar we gewoonweg niet hebben gedaan. Laten we erin duiken!

1. Trek je huid glad

knollenveldAls je een beetje op me lijkt, dan ben je klaar met scheren, was je je gezicht en kom je erachter dat je nog steeds stukken met haar hebt op verschillende plekken. Dat komt omdat veel van ons niet dat beetje extra moeite doen om onze huid glad te trekken, zodat het scheermes bij alle haartjes kan. Ik weet wat je nu denkt: “Ik ben pas ergens in de twintig, ik heb nog helemaal geen rimpels.” Ik weet het man, maar geloof me, dat maakt niet uit.

Je haar kan zich alsnog verschuilen in de hoekjes van je gezicht.

Bovendien, als je littekens, moedervlekken of een andere vorm van onzuiverheid hebt, dan maakt het strak trekken van je gezicht het minder waarschijnlijk dat je jezelf snijdt.

Zie het alsof je een grasveld met een partij hobbels en wortels maait. Dat werkt niet echt hè? Je kunt dan gewoon niet ieder stuk goed raken. Ons gezicht is wat dat betreft vergelijkbaar. Dus doe jezelf een plezier en trek die huid glad voordat je het mes erop zet!

2. Doe het rustig aan

Ons leven is vaak hectisch, vooral als we jong zijn en al helemaal als we onze eigen gezin stichten. Dat geeft ons het gevoel dat we alles 3x zo snel moeten doen. Dat mag dan waar zijn in sommige gevallen, maar laten we een uitzondering maken voor ons gezicht, oké? Hier zijn een paar redenen voor:

  1. Als je snel scheert, dan is de kans groot dat je een paar plekjes mist
  2. Als je te snel scheert, dan kun je jezelf per ongeluk snijden en als je dit ooit heb meegemaakt dan weet je dat het minstens een paar minuten duurt voordat het bloeden stopt (wat dan eigenlijk alweer meer tijd kost)
  3. Langzamer scheren met kortere halen bespaart je ook tijd. Lange snelle halen verstoppen je scheermes. Moet je iedere paar seconden weer je scheermes uitspoelen? Dan is dat waarschijnlijk de reden. Geloof me, langzaam maar gestaag is dé manier in dit geval

3. Gebruik pre-shave olie

Dit is geen noodzaak, maar het kost niet veel, neemt weinig tijd in beslag en het zal een groot verschil maken. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje op je gezicht deppen en het zal je scheerbeurt netter, sneller en veiliger maken. Toegegeven, pre-shave olie behoort misschien niet tot de basisuitrusting wanneer je nat scheert en is dus niet per se iets wat onze vader of grootvaders gebruikten. Maar het is iets wat zeker gebruikt moet worden! Als je voor snel en netjes gaat, dan zal een pre-shave olie van goede kwaliteit je zeker bijstaan.

Daarnaast denk ik dat we hiervan iets moeten maken dat wij kunnen doorgeven aan onze zonen. Een goede pre-shave olie is enorm ondergewaardeerd. Laten we er een gewoonte van maken en elkaar helpen om betere en efficiëntere scheerbeurten te krijgen.

4. Scheren in de haarrichting, of juist ertegenin?

au-scherenDit is een moeilijke kwestie, aangezien velen van ons de neiging hebben om tegen de haarrichting in te scheren. We denken dat dit een betere hoek geeft, en dus een gladder resultaat. Dit mag dan waar zijn in sommige gevallen, maar vaak geeft het alleen maar een branderig gevoel. Als je ooit zo’n branderig gevoel hebt gehad na het scheren, dan weet je dat het gewoonweg verschrikkelijk is. Bovendien kan het scheren tegen de haarrichting leiden tot ingegroeide haren, wat vreselijk onaangenaam is.

Een goede tussenweg wanneer je toch in de moeilijke plekken glad wil scheren, is om de haren overdwars te scheren. Dit geeft je wél de juiste hoek om strak te scheren, maar ook minder kans op irritatie of ongemak. Toegegeven, in de nek kan dit heel anders zijn. Nekharen hebben de neiging om allerlei vreemde kanten op te groeien.

Het beste hiervoor is om simpelweg bekend te raken met de richting waarop je haar groeit. Haal iedere twee of drie dagen even je vingers langs de stoppels op je gezicht en je raakt vanzelf vertrouwd met de manier waarop het graag groeit. Op deze manier kun je bedenken hoe je het moet scheren zonder je gezicht te beschadigen of een goede, gladde scheerbeurt te verpesten.

5. Scheer niet te veel

Ja, teveel scheren bestaat echt en het doet enorm veel pijn. We zien mannen in commercials en films die zo’n ‘babybilletjes’ uitstraling hebben. Laat me meteen die pret maar drukken: dat gebeurt meestal niet op de manier die denkt. De meesten van ons zullen een kleine stoppelbaard hebben, ongeacht wat we dan ook doen. Het is het beste om dit gewoon te accepteren, om te volgende redenen: 1) Vrouwen houden van een beetje stoppels, helemaal die stoppels die tevoorschijn komen na een lange dag, 2) teveel scheren brengt weinig voordelen; het leidt tot ingegroeide haren, irritaties en een branderig gevoel. Dat is niet prettig, dus het lijkt beter om je verwachtingen van je baard bij te stellen.

Conclusie

Nou hier heb je het dan, jongens. Dit zijn de dingen die onze vaders ons hadden moeten leren over scheren, maar waarschijnlijk nooit gedaan hebben.

Desalniettemin, nu weten we het, kunnen we scheer-skills verbeteren en later deze geweldige tips en tricks voortvertellen aan onze zonen. Heb je iets om toe te voegen? We horen het graag. Stuur ons een e-mail of laat je reactie hieronder achter!

wordt-tijd!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Reader Interactions

Matthijs

Matthijs

Mijn naam is Matthijs de Haas, ondertussen alweer 39 jaar en kom uit Ede. Mooi scheren is een antieke kunst, en het is zelfs een ambacht wat je kunt leren. Ik had een hele grote baard, maar tegenwoordig heb ik weer een bijna gladde en kale huid. Naja, ziet er ook goed uit toch?

Tijd voor een Cadeau?

Facebook